Parolan® x Young Finnish Design-suunnittelukilpailun voittaja on Lassi Alestalo

Rottingin käyttöä uudistava voittajamallisto ihastutti omaperäisyydellään ja monikäyttöisyydellään

Sisällysluettelo

Rottingin käyttöä uudistava voittajamallisto ihastutti omaperäisyydellään ja monikäyttöisyydellään

Aalto-yliopiston kalustesuunnittelun maisteriohjelmasta valmistunut Lassi Alestalo on voittanut Parolan Rottingin ja Young Finnish Designin yhteistyönä järjestetyn suunnittelukilpailun. Suunnittelutyön tuloksena syntyi uusi PAROLAN®X-mallisto Kanto, joka uudistaa rottingin käyttöä vihersisustuksessa ja tarjoaa innovatiivisia valaistus- ja säilytysratkaisuja.

PAROLAN® X on Parolan Rottinginkonkreettinen tapa kunnioittaa yhtä lailla yrityksen perustajan Aulis Herrasen elämäntyötä kuin osoittaa arvostusta koko suomalaisen nykymuotoilun kentälle. Vuoden 2024 -malliston suunnittelija valittiin Young Finnish Designin järjestämän suunnittelukilpailun kautta. 

Young Finnish Design haluaa parantaa nuorten suunnittelijoiden asemaa ja nostaa esiin uusia suomalaisen muotoilun lahjakkuuksia tarjoamalla yrityksille tuotteiden suunnittelupalvelua ja suunnittelukilpailupalvelua. Parolan Rottinki edustaa sekä klassikkoja että nykymuotoilun kärkeä, joten yhteistyö Young Finnish Designin kanssa tuntui luontevalta.

”2020-luvulla olemme tuoneet mallistoomme suomalaisten muotoilijoiden suunnittelemia uudenlaisia rottinkikalusteita. Tällä kertaa päädyimme suunnittelukilpailuun, koska halusimme tehdä yhteistyötä nimenomaan uransa alussa olevan muotoilijan kanssa. Young Finnish Designin suunnittelijaverkosto on laaja, ja mukana on useita nousevia, ammattitaitoisia nimiä. Lisäksi oli mielenkiintoista kartoittaa nuoren polven kiinnostusta rottinkimateriaalia kohtaan. Kilpailu onnistui yli odotusteni, sillä vastaanotimme lähes 20 kilpailutyötä”, Parolan Rottingin toimitusjohtaja Johanna Rosnell-Varjo kertoo.

Kilpailun voittajaksi valittiin nuori suunnittelija Lassi Alestalo (TaM). Alestalo suunnitteli Parolan Rottingille kolme huonekalua, jotka tarjoavat innovatiivisia valaistus- ja säilytysratkaisuja ja uudistavat rottingin käyttöä vihersisustamisessa.

Kanto-mallisto koostuu kahdesta erikokoisesta valaisimesta sekä naulakosta. Kaunis ja kätevä, korilla varustettu pöytälamppu toimii yrttivalaisimena. Tyylikkäässä jalkalampussa on viherkasveille sopiva säilytyskori, joka kannen avulla muuntuu pieneksi pöydäksi. Kolmas kaluste on siro, mutta vakaa naulakko kannellisella säilytyskorilla.

Kanto-mallisto vakuutti valintaraadin omaperäisyydellään ja monikäyttöisyydellään. Samalla se vastasi hyvin asetettua tehtävänantoa: kodin piensisustustuotteita, joilla on selkeä, mutta mielellään useampi käyttötarkoitus ja jonkinlainen säilytysfunktio.

”Kanto on monikäyttöinen, muokattava, skandinaavisen kaunis, tyyliltään ajaton ja moneen sisustustyyliin soljahtava – aivan kuten toivoimmekin. Ja mikä tärkeintä, siinä on huomioitu raaka-aineen ominaisuudet eli tuotteet ovat toteutettavissa rottingista”, Rosnell-Varjo kiteyttää.

Aalto-yliopiston kalustesuunnittelun maisteriohjelmasta vuonna 2019 valmistuneen Lassi Alestalon inspiraation lähteenä toimi luonto. Kanto-malliston kalusteet jäljittelevät puun muotoja. Keskellä on runko-osa, jonka juuret nousevat ylöspäin kietoutuen kannon muotoisen korin ympärille. Korin kannen rottinkikierteet muistuttavat puun vuosirenkaita.

Alestalo uskoi ideaansa, mutta voitto tuli silti iloisena yllätyksenä.

”Nuorena suunnittelijana prototyyppejä on tosi vaikea saada tuotantoon saakka, joten Young Finnish Design tekee tärkeää työtä. Voitto merkitsee minulle todella paljon, varsinkin kun kyseessä on Parolan Rottingin kaltainen arvostettu, pitkän linjan yritys, jonka arvot sopivat omiini. Yrityksessä kaikilla vaikuttaa oleva hyvä fiilis, ja tämä on heijastunut yhteistyöhönkin. Meillä on alusta asti ollut tosi rentoa ja mukavaa”, Alestalo sanoo.  

Kanto-tuotteet lanseerataan kuluttajamarkkinoille vuonna 2024. 

Muita artikkeleita

Peliuutisia ja tekniikkaa

Rahat tiukilla?Tarjouksia