Suomen outlet-myymälät ja niiden alehintojen salaisuus

Sisällysluettelo

outlet kaupassa ostoksilla

Shoppailu on monelle suomalaiselle mieluinen harrastus, ja outlet-myymälät tuovat siihen oman jännittävän ulottuvuuden. Näissä myymälöissä ostoksilla käyminen on kuin aarteiden metsästystä, sillä niistä voi löytää huippubrändien tuotteita huomattavasti normaalia edullisemmin. Alehinnat houkuttelevat myös psykologisesta syystä, sillä nähdessään tutun brändin tuotteen hyllyllä alennettuun hintaan, ostajalle syntyy tunne ”voitosta”, aivan kuten silloin, kun live casino jakaa hänelle pelivoittoja. Tämä tunne motivoi ostamaan, ja samalla se tekee shoppailusta elämyksen.

Suomessa outlet-myymälät saivat alkunsa 1990-luvun alkupuolella, kun kuluttajat alkoivat etsiä vaihtoehtoja edullisemmille tuotteille. Ensimmäiset outlet-myymälät perustettiin erityisesti vaatteiden ja kenkien markkinoille, mutta valikoima laajeni pian kattamaan mutkin tuotekategoriat. Mutta mistä nämä myymälät oikein tulevat, ja miten ne voivat tarjota tuotteitaan niin edulliseen hintaan? Tässä artikkelissa tarkastelemme outlet-myymälöiden toimintaperiaatteita ja lähinnä sitä, miten ne pystyvät tarjoamaan tuotteita alennettuun hintaan.

Tuotanto ja jakelu

Outlet-myymälät hankkivat tuotteensa usein suoraan valmistajilta, tukkureilta tai maahantuojilta. Tämä suoraviivainen hankintaprosessi mahdollistaa sen, että tuotteet voivat päätyä myyntiin nopeasti ja edullisesti. Luonnollisesti tällöin monien välikäsien, kuten tukkukauppiaiden ja jälleenmyyjien, aiheuttamat lisäkustannukset jäävät pois.

Lisäksi monet valmistajat yläpitävät ikiomaa outletiaan, jossa myyvät vain omia tuotteitaan. Moni tuntee esimerkiksi Marimekon, Iittalan ja Fiskarsin outletit, joita on eri puolella Suomea ja jotka ovat suuressa suosiossa kyseisten brändien fanittajien parissa.

Huoma, että outlet-myymälät voivat ostaa suuria määriä tuotteita kerralla, mikä tyypillisesti mahdollistaa määräalennukset. Mitä enemmän tuotteita myymälä ostaa, sitä alhaisempi yksikköhinta on. Tämä säästö voidaan siirtää kuluttajille alennettujen hintojen muodossa. Jos outlet ostaa esimerkiksi 200 Hackmanin tuotetta, se saa ne edullisempaan yksikköhintaan kuin vain 50 kappaletta ostaessaan.

Ylijäämätuotteet ja mallistojen vaihtuminen

Outlet-myymälät saavat usein myyntiin tuotteita, jotka ovat jääneet yli tavanomaisista vähittäiskaupoista tai jotka ovat peräisin edellisistä mallistoista. Kun brändin uusi mallisto julkaistaan ja otetaan käyttöön, vanhat tuotteet on saatava pois varastoista, jotta uudet tuotteet mahtuvat sinne. Outlet-myymälät tarjoavat tähän tehokkaan ratkaisun, sillä ne voivat myydä näitä tuotteita alennettuun hintaan.

Outlet-myymälöiden vetonaula onkin tyypillisesti niiden tarjoama laaja tuotevalikoima. Näissä myymälöissä voi löytää maineikkaitten brändien vaatteita, kenkiä, kodintuotteita ja paljon muuta huomattavasti normaalia edullisemmin. Jo esimerkkeinä mainitut Marimekko, Iittala ja Fiskars myyvät outleteissaan tuotteita, jotka ovat jääneet yli tavanomaisista myymälöistä tai ovat vanhentunutta mallistoa. Se on monelle shoppailua unelmien hinnoilla!

Tuotteiden laatu

On tärkeää huomata, että vaikka outlet-myymälöiden hinnat ovat usein alhaisempia, se ei välttämättä tarkoita, että tuotteiden laatu olisi huonompi. Monet outletit myyvät laadukkaita tuotteita, jotka on valmistettu aivan samoilla standardeilla kuin täyden hinnan tuotteet. Osa outletin tuotteista voi olla vaikkapa brändin esittelykappaleita.

Joissakin tapauksissa tuotteet voivat olla ns. ”B-luokan” tuotteita, joissa on pieniä virheitä eli poikkeamia valmistajan asettamista laatuvaatimuksista jonkin ominaisuuden osalla, mutta jotka ovat silti täysin käyttökelpoisia. Valmistajat eivät kuitenkaan voi myydä niitä A-luokan tuotteiden hinnoilla, eivätkä normaalissa myynnissä. Virheet voivat olla kosmeettisia – kuten naarmut ja kolhut, epätasainen sauma – tai liittyä tuotteen pakkaukseen. Kun ne myydään outlettien kautta, ne eivät päädy kaatopaikalle vaan tulevat ilahduttamaan loppukäyttäjiä aivan yhtä paljon kuin priimatavara.

Yhteenveto

Outlet-myymälät tarjoavat kuluttajille mahdollisuuden tehdä löytöjä ja säästää rahaa. Ne hyödyntävät suoria yhteyksiä valmistajiin, ylijäämätuotteita ja mallistojen vaihtumista sekä mahdollisuutta tarjota B-luokan tuotteita. Vaikka outlet-myymälöiden tuotteet ovat usein halvempia, ne ovat silti usein laadukkaita ja vastaavat kuluttajien tarpeita. Outlet-myymälät ovat siis erinomainen esimerkki siitä, miten valmistajat vähittäiskauppa voivat mukautua ja tarjota arvoa asiakkailleen.

Muita artikkeleita

Peliuutisia ja tekniikkaa

Rahat tiukilla?Tarjouksia