Suomen asuntomarkkinat 2023-2024

Sisällysluettelo

Suomen asuntomarkkinat

Suomen asuntomarkkinat ovat olleet viime vuosina vahvassa nousussa. Koronapandemian aiheuttama taloudellinen epävarmuus lisäsi kysyntää turvallisina pidettyihin kiinteistöihin, ja samaan aikaan tarjonta pysyi vähäisenä. Tämä johti nopeaan hintanousuun, joka oli erityisen voimakasta pääkaupunkiseudulla.

Vuonna 2023 asuntomarkkinoiden nousu on kuitenkin kääntymässä laskuun. Tämä johtuu useista tekijöistä, kuten korkojen noususta, epävarmasta taloustilanteesta ja Ukrainan sodan vaikutuksista.

Korkojen nousu

Korkojen nousu on yksi tärkeimmistä tekijöistä, jotka vaikuttavat asuntomarkkinoiden kehitykseen. Korkojen nousu nostaa asuntolainojen kustannuksia, mikä tekee asuntojen ostamisesta kalliimpaa. Tämä vähentää kysyntää ja johtaa hintojen laskuun.

Epävarma taloustilanne

Epävarma taloustilanne lisää myös epävarmuutta asuntomarkkinoiden kehityksestä. Kuluttajat ovat varovaisempia kulutuksessaan, mikä näkyy myös asuntokaupassa. Tämä vähentää kysyntää ja johtaa hintojen laskuun.

Ukrainan sota

Ukrainan sota on vaikuttanut myös asuntomarkkinoihin. Sodan vaikutukset ovat vielä epäselvät, mutta ne voivat johtaa taloudelliseen kasvun hidastumiseen, mikä puolestaan vaikuttaa asuntomarkkinoihin.

Asuntomarkkinoiden kehitys vuonna 2023

Hypon Asuntomarkkinakatsauksen mukaan asuntojen hinnat laskevat Suomessa tänä vuonna keskimäärin seitsemän prosenttia. Pääkaupunkiseudulla hinnat laskevat kahdeksan prosenttia.

Kaupankäyntimäärät vähenevät myös. Hypon arvion mukaan asuntokauppoja tehdään tänä vuonna koko maassa noin 11 500, mikä on noin neljännes vähemmän kuin viime vuonna.

Asuntomarkkinoiden kehitys vuonna 2024

Hypon mukaan asuntomarkkinoiden alavire hellittää aikaisintaan ensi vuoden puolella. Hintojen lasku tulee kuitenkin jatkumaan vielä jonkin aikaa. Hypon arvion mukaan asuntojen hinnat laskevat vuonna 2024 keskimäärin vielä kolme prosenttia.

Kaupankäyntimäärät alkavat kuitenkin kasvaa ensi vuonna. Hypon arvion mukaan asuntokauppoja tehdään ensi vuonna koko maassa noin 13 000, mikä on hieman enemmän kuin tänä vuonna.

Asuntomarkkinoiden tulevaisuus

Asuntomarkkinoiden tulevaisuus on epävarmaa. Korkojen nousu ja epävarma taloustilanne voivat johtaa hintojen laskuun myös pidemmällä aikavälillä.

Toisaalta väestönkasvu ja muuttoliike voivat johtaa kysynnän kasvuun ja hintojen nousuun.

Asuntomarkkinoiden vaikutukset ihmisten elämään

Asuntomarkkinoiden kehitys vaikuttaa merkittävästi ihmisten elämään. Asuntojen hinnat vaikuttavat siihen, miten helposti ihmiset pystyvät ostamaan tai vuokraamaan asunnon.

Asuntomarkkinoiden lasku voi vaikeuttaa asuntojen ostamista, mikä voi johtaa siihen, että ihmiset joutuvat elämään pienemmissä asunnoissa tai kauempana työpaikastaan.

Asuntomarkkinoiden nousu voi puolestaan vaikeuttaa vuokra-asuntojen löytämistä, mikä voi johtaa siihen, että ihmiset joutuvat maksamaan korkeampia vuokria.

Lopuksi

Suomen asuntomarkkinat ovat tällä hetkellä laskussa. Lasku tulee todennäköisesti jatkumaan vielä jonkin aikaa, mutta kaupankäyntimäärät alkavat kasvaa ensi vuonna. Asuntomarkkinoiden tulevaisuus on epävarmaa, mutta väestönkasvu ja muuttoliike voivat johtaa kysynnän kasvuun ja hintojen nousuun.

Lue myös muita aiheita muualta: 
Pikasiirto (aukeaa diginyt.fi sivuston artikkeliin)
Lainaa ilman luottotietoja (aukeaa nettilainat.fi sivuston artikkeliin)
Alennuskoodi (aukeaa alennuskooditsuomi.fi sivuston artikkeliin)
Älykello (aukeaa luurituki.fi sivuston artikkeliin)
Hakusanamarkkinointi (aukeaa ertuki.fi sivuston sivulle)
Lainavertailu (aukeaa vertaanetissa.fi sivuston sivulle)
HSL Sovellus (aukeaa diginyt.fi sivuston artikkeliin)
Viaplay (aukeaa nettiruutu.fi sivustolle)
Uusi MobilePay (aukeaa diginyt.fi sivuston artikkeliin)
Markkinointi (aukeaa ertuki.fi sivuston sivulle)

Muita artikkeleita

Peliuutisia ja tekniikkaa

Rahat tiukilla?Tarjouksia